Mysterie: waarom hangt deze auto aan de muur van café De Cactus?

Is jou de halve auto aan de zijmuur van café De Cactus wel eens opgevallen? Het is een fraaie eyecatcher. Maar waarom hangt deze er eigenlijk? Dat zochten wij uit.

Kort geleden plaatsten we een close-up van de auto op indebuurt met de vraag of jij wist waar we die foto hebben gemaakt. Het verrast je waarschijnlijk niet dat veel mensen de plek meteen herkenden. Maar best opvallend: we hoorden ook dat mensen best vaak langs De Cactus lopen, maar deze auto niet eerder hebben gezien.
Eyecatcher

“Als je van de Deldenerstraat de Pastoriestraat inloopt, zie je de auto ook niet”, vertelt Erwin Kwakman, eigenaar van het muziekcafé. “Loop je vanaf de Willemstraat de Pastoriestraat in, dan is het een mooie eyecatcher.”

Hoe lang het kunstwerk, want zo mag je het toch wel noemen, er al hangt? Erwin: “Een jaar of 2.” En wat we ook graag willen weten: wat is eigenlijk de betekenis? Erwin doet ons het verhaal uit de doeken. Het deel dat je aan de muur van De Cactus ziet hangen, is de voorkant van een Trabantje.
Trabantje

Een Trabant is de merknaam van een serie modellen uit een Oost-Duitse autofabriek. De auto was eigendom van de zoon van een werknemer van Erwin. Die zoon had de Trabant in twee stukken ‘geknipt’ en van het achterste deel een bank voor zijn huis gemaakt. Maar toen ging hij verhuizen en in zijn nieuwe optrekje was geen plek voor de twee delen van het Trabantje.
100 euro, verkocht!

Toen Erwin dat verhaal hoorde, heeft hij meteen geboden. Wat die jongen er voor wilde hebben, wilde Erwin weten. Voor 100 euro kon hij de twee delen van de auto kopen. Het antwoord van Erwin was helder: “Verkocht!” Met welk doel? “Dat wist ik nog niet”, vertelt de horecaman lachend. Maar als liefhebber van oude en klassieke auto’s zou hij er vast wel iets mee kunnen. En niet veel later kreeg hij ineens een ingeving: het zou toch een fraaie eyecatcher zijn aan de muur van zijn café.
Achtung Baby

En aangezien De Cactus een muziekcafé is, zou het wel natuurlijk wel tof zijn om ‘iets muzikaals’ met de auto te doen. Als je fan bent van U2, heb je vast meteen opgemerkt dat de wagen als kentekenplaat ‘Achtung Baby’ heeft. En ja, dat is inderdaad een verwijzing naar het gelijknamige studio-album van de Ierse rockband. De link tussen de auto en U2? Een Trabant is een typisch Oost-Duitse auto en het album Achtung Baby gaat over de val van de Berlijnse Muur. Zie daar de link!
3D kunst

Erwin heeft de auto laten beschilderen door Tremelo Theun, de bekende luchtgitaarspeler. Daarna is ie met een stalen frame aan de zijgevel van De Cactus bevestigd. “Een soort 3D kunstwerk”, lacht Erwin.

En de auto aan de muur doet het goed. “Er worden veel foto’s van gemaakt en op Facebook in Instagram geplaatst. Leuk toch!”

bron: indebuurt.nl