Bekijk hier het interview met Erwin Kwakman. Creatief cultureel Ondernemer van Cafe de Cactus Muziekcafe in Hengelo. Het Kleinste Podium van Twente. Erwin is zichzelf opnieuw aan het uitvinden met creatieve oplossingen.

Erwin 01
Back Home
Donderdag 25 februari 2021 hebben we met vooral dubbele gevoelens de sleutels van Muziek en Proeflokaal de Cactus weer ingeleverd.
Er waren en zijn andere plannen met deze locatie waardoor wij niet konden blijven, jammer maar helaas. We hadden graag deze locatie omgetoverd tot een permanente grote culturele Cactus en zo tevens onze bijdrage willen leveren aan het nieuwe Oyfo.
De komende weken gaan we onderzoeken of en hoe we verder gaan. Het zal niet gemakkelijk worden, maar gelukkig hebben we veel steun van onze leveranciers, muziekliefhebbers, Cactus (catering) crew, De Buz, vrijwilligers, achterban, muzikanten, sympathisanten, Gemeente Hengelo, Boei, Paviljoen de Ontmoeting, Stichting in Wording en natuurlijk de Vrienden van Cactus Live. Waarvoor enorme dank!
Vanaf corona dag 1 in Nederland hebben we de gezondheid bovenaan gezet en dat blijven we natuurlijk doen. #staytuned #staysafe!

Door corona is muziekcafé De Cactus nu ook een theater

De horeca mag dan nog steeds gesloten zijn door de coronamaatregelen, muziekcafé De Cactus in Hengelo gaat voorlopig open als theater. Het bedrijf moet zich wel houden aan strikte coronaprotocollen die gelden voor podiumkunsten en concertzalen. Dat betekent dat er niet meer dan 30 mensen binnen mogen zijn. Ook moet de bar gesloten blijven en mogen er geen consumpties worden verstrekt. Zondag was er een try-out bij De Cactus om te zien of er aan de strenge voorwaarden voldaan kan worden. Volgens uitbater Erwin Kwakman verliep die voorstelling succesvol. Hij zei dit zondagmiddag op de radio bij 1Twente Hengelo.

Lees meer: Nu ook een theater

Mysterie: waarom hangt deze auto aan de muur van café De Cactus?

Is jou de halve auto aan de zijmuur van café De Cactus wel eens opgevallen? Het is een fraaie eyecatcher. Maar waarom hangt deze er eigenlijk? Dat zochten wij uit.

Kort geleden plaatsten we een close-up van de auto op indebuurt met de vraag of jij wist waar we die foto hebben gemaakt. Het verrast je waarschijnlijk niet dat veel mensen de plek meteen herkenden. Maar best opvallend: we hoorden ook dat mensen best vaak langs De Cactus lopen, maar deze auto niet eerder hebben gezien.
Eyecatcher

Lees meer: Trabant aan de muur

“Horeca tot december dicht is dramatisch”

Horecaondernemers doen er alles aan om het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis. Bij veel ondernemers staat het water inmiddels aan de lippen nu de horeca al weken gesloten is. De crisis zorgt ook bij Erwin Kwakman, eigenaar van muziekcafé De Cactus in Hengelo, voor slapeloze nachten.

Nul komma nul besmettingen
De uitbater ging maanden geleden niet bij de pakken neerzitten, toen zijn zaak dicht moest tijdens de eerste lockdown. Hij huurde tot 1 januari het oude onderkomen van de Twentse Bierbrouwerij in de Hazemeyer om daar coronaproef toch publiek te kunnen ontvangen én met succes.

Lees meer: 1 Twente

 

Erwin Kwakman: ‘Beschouw ons óók als culturele instelling’

Slechts heel even was hij in mineur deze week. Toen tijdens de zoveelste coronapersconferentie verscherpte maatregelen werden afgekondigd, had dat gevolgen voor de agenda van De Cactus, het gerenommeerde muziekcafé in de binnenstad Hengelo. Maar uitbater Erwin Kwakman lijkt de term ‘creatief ondernemen’ zo ongeveer te hebben uitgevonden. En dús kan hij de komende tijd ‘gewoon’ liveoptredens organiseren in zijn coronaproof ingerichte etablissement. Hij heeft nog slechts één wens: dat zijn podium óók als culturele instelling beschouwd wordt.

Lees meer: Culturele instelling

Door corona ging het café van Erwin in Hengelo dicht: ‘Liefde voor muziek houdt me op de been’

geraakt door het virus | HENGELO - Hij leeft, zoals zoveel horeca-ondernemers, al een half jaar tussen hoop en vrees. En dat zal voor Erwin Kwakman ook nog wel even duren. De opening van zijn ‘pop-up Cactus’ is een lichtpuntje. Maar of het de redding voor zijn horecabedrijf is, moet nog blijken. Van opgeven wil hij niet weten. „De liefde voor de muziek houdt me op de been.”
Tubantie 05-09-2020

De sluiting van jouw muziekcafé De Cactus in de Pastoriestraat van Hengelo in maart hakte er flink in. Hoe is het nu met je?

Lees meer: geraakt door het virus

Tijdelijk een andere locatie

Kom jij geregeld bij Muziekcafé De Cactus? Dan wil je dit vast weten: De Cactus verhuist binnenkort voor enkele maanden naar het oude Proeflokaal in het Hazemeijer-complex.

Vanaf 1 augustus kun je daar swingen, naar live-muziek luisteren en een drankje drinken. Cactus-ondernemer Erwin Kwakman heeft de ruimte tot 1 januari 2021 gehuurd. Dit vanwege de coronawetgeving en de anderhalvemetermaatregel.

“Het is voor ons nu onwerkbaar”, schrijft Erwin op zijn Facebooksite. “We hebben bijna geen terras en kunnen maar zo’n 25 mensen in de zaak hebben. We hebben prachtige optredens in de agenda staan, die kunnen straks in ‘Muziek- en Proeflokaal De Cactus’ veel beter tot hun recht komen.”

Lees meer: Tijdelijk in de Hazemeijer

Tijdelijk verder in Hazemeijer

Café de Cactus gaat tijdelijk verder in Hazemeijer

HENGELO - Muziekcafé De Cactus verhuist tijdelijk van de Pastoriestraat naar het Hazemeijer-complex. Kroegbaas Erwin Kwakman huurt het eerdere Proeflokaal tot 1 januari 2021.

De verhuizing is tijdelijk. "Natuurlijk willen we terug naar de unieke sfeer van De Cactus. Maar niemand weet wanneer de coronaregels, en vooral de 1,5 metermaatregel, worden opgeheven. Ik kan daar niet afhankelijk van zijn. Met pijn in het hart verlaten we de Pastoriestraat. Hopelijk maar voor een half jaartje."

Lees meer: Tijdelijk verder in Hazemeijer

Nominatie Persprijs 2020

Muziekcafé De Cactus in Hengelo genomineerd voor Persprijs 2020

HENGELO - Erwin Kwakman van café De Cactus aan de Pastoriestraat is maandagavond in het discussieprogramma Hengeloos Peil genomineerd voor de Persprijs 2020. De kleurrijke uitbater presteert het om op ‘het kleinste podium van Twente’ pakweg 250 muziekoptredens per jaar te verzorgen.

 

Daarmee behoort De Cactus, als recordhouder concerten, inmiddels tot één van de grotere podia. Kwakman is een ondernemer die het maximale uit zijn zaak weet te halen en die veel mensen in en buiten Hengelo enthousiast en blij maakt met zijn organisatie. Hij is een voorbeeld voor andere ondernemers in Hengelo.

Persprijs én de Publieksprijs

Twee prijzen, één winnaar: Erwin Kwakman gaat met de Persprijs én de Publieksprijs naar huis

Cafe De Cactus Muziekcafe, Kleinste Podium van Twente heeft maandagavond 22 juni 2020 in Metropool zowel de Hengelose Pers- als de Publieksprijs gewonnen. De winnaar werd bekendgemaakt in een speciale editie van het politieke café Hengeloos Peil. De Persprijs gaat ieder jaar naar een persoon, bedrijf, instelling of club die de stad met een initiatief op een aansprekende, positieve manier op de kaart heeft gezet. Hengeloos Peil is een samenwerking van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV / 1Twente Hengelo, Schouwburg Hengelo en Metropool.

Creatief

Erwin Kwakman van Café de Cactus aan de Pastoriestraat stelt ‘dat het een behoorlijke uitdaging is’ om op 1 juni open te gaan. Maar hij heeft een creatieve oplossing bedacht. „Op 1 juni houden wij het Back to the Cactus-Surprisefestival. Tussen 12.00 uur en 22.00 uur verkopen wij tickets die via onze website te bestellen zijn om binnen een gegarandeerde plek te hebben voor een blok van twee uurtjes.”

In zo’n blok zijn er verrrassingsacts op het podium. „Zo kunnen wij toch nog over de gehele dag genomen aan onze maximale capaciteit komen. Daarna kunnen de mensen naar ons terras waar meer ruimte is dan normaal. We maken daar een soort foyer van.”

Lees meer: creatief in tijden van nood

Anderhalve meter sessies

Cactus Hengelo heeft weer live-muziek met ‘anderhalve meter sessies’

HENGELO - Café De Cactus staat bekend om de vele live-muziek. Maar door de coronacrisis ligt ook dat volkomen stil. Tot maandag, want dan is er weer een live-optreden. Onder de noemer ‘de anderhalve meter sessies'.

Nee, het is geen alternatief voor het gebrek aan inkomsten doordat de horeca voorlopig op slot blijft. Hooguit om de band met de trouwe klanten van het muziekcafé aan de Pastoriestraat te onderhouden. En om de artiesten, die momenteel ook nagenoeg niets te doen hebben, een beetje te steunen. „Het is vooral ludiek bedoeld", zegt eigenaar Erwin Kwakman van De Cactus.

Lees meer: anderhalve meter sessies

 Singlecafé

Alle single 40-plussers verzamelen: maak nieuwe contacten tijdens het singlecafé

Ben jij single, ouder dan veertig en lijkt het je leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Kom dan zaterdag 11 januari naar muziekcafé De Cactus. Datingbureau DatingOost reserveert dit café ’s avonds voor single 40-plussers.

Het is geen datingavond. Dat benadrukt zowel Gerty Schepers van DatingOost als De Cactus-eigenaar Erwin Kwakman. “Het gaat om de ontmoeting, het kennismaken, zomaar in gesprek raken met iemand”, zegt Erwin.
Laagdrempelig

Lees meer: DatingOost 

Bezienswaardigheden

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Hengelo volgens Tripadvisor

Wij weten natuurlijk de beste plekjes in de stad te noemen, maar wat zijn volgens toeristen dé bezienswaardigheden van onze stad? Wij waren benieuwd en namen eens een kijkje op Tripadvisor. Dit zijn volgens reizigers de tien beste bezienswaardigheden in Hengelo.

Beginnen we dit lijstje met muziekcafé De Cactus. Het muziekcafé profileert zichzelf als het kleinste podium van Twente. Maar klein = fijn gaat hier zeker op, want er is hartstikke veel te doen op muzikaal gebied. 'Een klein podium met grote artiesten', lezen we in één van de recensies. En ook: 'Gewoon een geweldige place2be'.

 

Bron: indebuurt.nl